Kolumbán Csongor Olivér

Nagyon furcsa, hogy magamról kell írjak. Nem igazán tudom, hogy mit… Legszívesebben nem írnék semmit. De lehet, hogy azt nem tudom, mit közöljek a WRP blog olvasóival, mert azt például tudom, hogy mit válaszolnék a “Honnan jössz Csongor?” kérdésre. Rávágnám, hogy az operából, meg minden. “Mit láttál? “A Madame Butterfly-t”- menne a gyors válasz. És ilyenformán cseveghetnénk hosszú ideig. Aztán persze mondanám, hogy bocsi, de sietek a Bánffy-palotába, valami kiállításra.

Sakkó’ mi…

Csomó minden kavarog a fejemben, például az, hogy Murányi komám – bennünk az a közös, hogy neki is Olivér a második keresztneve, akárcsak nekem, ugyebár, az első keresztnevünk nem igazán egyezik, az övé Sándor és az enyém Csongor, márpedig a Sándor nem Csongor, nagyon nagy…  Szal*, azt mondja nekem Murányi Sándor Olivér író, költő, aki mellesleg szívesen találkozna, hogy te Csongor, egyszer össze kell üljünk, hogy írjak rólad egy remek novellát, elvégre neked annyi béna munkahelyed volt már életedben.

Nem gyenge a srác.

Nah igen, Sándor Olivér ezzel a mondattal bizony megmondta a tuttit, az egyszer szent. Soroljam? Konyhai kisegítő, asztalos, kőmíves,benne van a szóban, hogy míveli a követ, meg ilyenek, csavar számoló, gyertya számoló, pizza sütő, sírkő lerakó. Az időtartamot szándékosan nem írtam oda egyikhez sem, mert vagy kirúgtak, vagy eljöttem, nem beszélve arról, hogy nem minden alkalommal békében. Volt néhány gubanc…ejnye- bejnye. És hát ott volt az egyetem, szín, színi, színház, meg minden, a sok cim-cim-cimbora akik vártak rám, beismerem, nem mindig voltam tettre kész állapotban, de nem vagyok annyira öreg, hogy a múltat osszam egyfolytában, sz’al, inkább haladok előre és csakis előre, hogy mindig legyen aki a várótermünkben várakozzon.

Így megy ez, mondaná Kurt Vonnegut, ha nem halt volna meg.

*szóval – hsz (fn-i ragos alak is)  1. Röviden, egyszóval. Vett kávét, teát, cukrot, ~ ami kellett. Következésképpen, vagyis. ~ ez így jó? 2.* < Közvetlen beszédben, töltelékszóként.> Hát ~ ezt jól kifogtuk. Ezt írja a Magyar értelmező szótár. Akadémia Kiadó, Budapest, 1972.

Ezzel ellentétben ma már a messengeren értesülhetünk a különböző nyelvi torzulásokról, egyesek úgy hívják: messenger nyelv. (Cson. megj.)

Ebben benne vagyok én

Vissza

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s