Mihez kezdjünk egy Váróteremben?

A manna.ro-n megjelent interjú. Tamás Csilla kérdezett.

 

A Váróterem Projekt elnöke, Imecs-Magdó Levente arról, hogy ők hogyan játszanak színházasdit.

Ha az alternatív színház kerül szóba, már évek óta a Váróterem Projekt nevétől zeng Kolozsvár, és most már lassan egész Erdély. Valami új, valami izgalmas, valami olyasmi, ami ismét érdekessé teszi a színházat, közel hozza hozzánk, a bőrünkbe bújva játssza el azt, ami velünk is megtörtént, vagy megtörténhet.

Váróterem Projekt

fotók: Tamás Csilla

Bár az Uptownba beszéltünk meg találkozót, Imecs-Magdó Levente, a Váróterem Projekt elnöke szól, hogy inkább a Váróterembe menjek. Kicsit tévelygek a Brassain, egy ablakon benézve látom a várótermeseket takarítani, de a kaput sehogy nem találom, míg végül Levi kiinteget, hogy a másik utcáról próbálkozzak. Így már könnyű: végre bejutok a Brassai utca 5. szám alá, a Váróterem Projekt „műhelyébe”.

Bent nagyban folyik a munka, a nyári szünet után rendbe kell tenni, ki kell takarítani a színházteret, hiszen jövő héten újra itt, a Váróteremben várják majd a nagyérdeműt. Körülnézek, közben kikapcsolják a porszívót, földre kerülnek a seprűk, szemeteszsákba az utolsó papírfecni. Levi széket hoz nekem és „másunk nincs” alapon Cini Minissel kínál, Csepei Zsolti szedelőzködik, ő nem akar interjúzni. Végül Levi is leül és elkezdhetünk beszélgetni.

Összefoglalnád röviden, hogy mi is az a Váróterem Projekt?

A Váróterem az első magyar független színházi társulat Erdélyben. Mondanám, hogy kísérleti színház, de azt annyira nem szeretem, mert végül is nem akarunk mindenáron változtatni a bevált módszereken, nem keressük görcsösen, hogy miben lehetnénk mások. Csak igyekszünk olyasmit csinálni, ami szerintünk és nekünk jó.

Imecs-Magdó Levente

A Váróterem egyik legnagyobb különlegessége amúgy, hogy társulatként működik, tehát nem projektekhez szedjük össze az embereket, hanem megvan az alapcsapat. Sokszor megkérdőjeleződik, hogy jó-e ez a társulati rendszer, de most egész jól haladunk.

Miből, kikből lett a Váróterem?

A kolozsvári színin végeztünk 2009-ben, és a végzősök közöl kerültek ki az alapító tagok: Csepei ZsoltImecs-Magdó Levente,Vetési Nándor és Visky Andrej. Ott voltunk, hogy hamarosan végzünk, de mihez kezdünk utána?

Amúgy is olyasmivel akartunk foglalkozni, ami minket érdekel, ezért is volt nagyon fontos, hogy függetlenek lehessünk. Először az előadásainkat is magunk rendeztük, mostanra már több rendezőt is találtunk, akikkel nagyon szeretünk együtt dolgozni.

Az első előadásokat az Ecsetgyárban tartottátok. Milyen helyszínek váltak még Váróteremmé?

Az Ecsetgyárral nagy szerencsénk volt, mert mire elkészült az első előadásunk, pont akkorra jött létre. Velük hosszabb ideig is dolgoztunk együtt, az első darab, az Ismered a Tejutat? után aSorsjátékot is ott mutattuk be.

Aztán helyszínként következett a Tranzit Ház és a Mit csináltál három évig? bemutatója, most pedig már egy éve itt dolgozunk a Váróteremben.

Hogyan jutottatok az épülethez?

A ház a Minerva Egyesületé, ők adták ki nekünk haszonbérbe. Persze úgy, hogy fel is újítjuk, de nem volt akkora tőkénk, bár javítgattunk ezt-azt. Most úgy néz ki, hogy ez az utolsó évadunk itt.

Miért?

Mert a gazdasági érdekek így kívánják.

És mit terveztek ebben az évadban?

Huhh. sokmindent. Múlt héten volt ugye az évadnyitó előadás, a Három évig-et mutattunk be a Tranzit Házban. Jövő héten pedig bemutató előadást tartunk, Botos Bálint írta és rendezte, Advertegocímen.

Váróterem Projekt díszlet

Mit is mondhatnék róla? Ez eddig a legkísérletibb jellegű előadásunk. Formabontó, mindennel szembemegy a hagyományos színházban. Nem mondanám el, hogy miről szól – inkább jöjjenek el és nézzék meg. Meg azért sem, mert aki eddig megnézte próbákon, külsősként, mindenki mást mondott róla. Úgyhogy meg kell nézni. Talán a legizgalmasabb benne a forma lesz.

Az Advertego-n kívül még mivel készültök?

Felújítjuk a régebbi előadásaink egy részét is. Most mindenképpen megy még tovább a Mit csináltál három évig?, ez még mindig sikerdarab. Harmadik évada játsszuk, és még mindig telt házas.

Aztán a Bánk Bán? Jelen! című tantermi előadással is megyünk még tovább, az most legutóbb a Kollokvium fesztiválon játszottuk, Gyergyóban, diákoknak, meg a szakmának. Tetszett nekik, főleg a diákoknak, de hát a szakmának mindig rossz játszani. Aztán tavaly volt még egy paraFabulák címen futó előadásunk, Heltai fabulái nyomán, Rumi László rendezésében.

Bevallom, erről még nem is hallottam.

Hát pont ezért vesszük elő újra. Amúgy nem csodálom, hogy nem hallottál róla, összesen kétszer mutattuk be. Gyerekelőadásnak készült, de igazából nagyon kortalanná vált.

Milyen más gyerekelőadásaitok vannak?

Most is készülünk eggyel, szintén Rumi rendezi, a Borsópróba címűt. Persze ez sem hagyományos bábszínház lesz. Volt még a Szökevény szeplők bábelőadás, Lázár Ervin meséje nyomán, de azt idén nem játsszuk.

Hogy lehet ennyi előadást összehangolni a mindennapokkal? Hiszen mindegyiketeknek van „civil” munkahelye is a Váróterem Projekt mellett.

Mindegyik előadás meg van már alapozva az újak közül is, és az rendezőink is gyorsan dolgoznak, két-három hét alatt összerakunk egy előadást. A régiekkel meg még ennyi gond sincs. Amúgy idénre szellősebb évet terveztünk, kevesebb új produkció, de több játék.

Váróterem projekt

Idén szeretnénk a produkciók helyett inkább műhelymunkákkal foglalkozni. Nem feltétlenül az a cél, hogy évi három-négy produkciót kihozzunk, hanem hogy létrejöjjön egy olyan belső műhely, ami alapot ad a szakmai fejlődésnek. Ezért is jobb a társulati forma, mert ezeket a műhelyeket folyamatosabban lehet futtatni így.

Igaz, hogy kevesebb lesz az új bemutató, de azért így is elég zsúfolt lesz a programotok – kolozsvári előadások, turnék. Mit vártok a legjobban?

Hát, talán a Bánk Bán turnét. Azért, mert hát miből áll egy turné rendesen? Megérkezel, aztán szerelsz egész nap, estére beöltözöl, végigcsinálod az előadást, aztán utazol, reggel pedig kezded elölről, csak egy másik városban.

reklámautó váróterem projekt

De a Bánk Bánban nincsenek jelmezek, nincsenek díszletek, lejátszunk délelőtt egyet és max. délután még egyet, aztán este tudunk pihenni.Nagyon szeretjük azt a turnét.

Hány ember programját kell összehangolni a Váróteremben?

Először is vagyunk hatan színészek, aztán Bertóti Johannadramaturg, Sipos Krisztina, a produkciós asszisztens, a technikusunk, Imecs Tamás, meg pr-osok, és persze a díszlettervezők meg egyéb munkatársak egy-egy darabhoz. Sokan vagyunk.

Az első előadásban még csak négyen játszottatok. Hogy kerültek be az új emberek? Ők jelentkeztek, vagy ti mentetek oda, hogy „gyere és szállj be”?

Inkább a második. A Tejút után láttuk, hogy kell még egy ember, lehetőleg egy lány. Molnár Margit is velünk végzett, ő kapott munkát egy színházban, de nem szerette annyira, mi meg mondtuk, hogy itt lenne egy alternatív lehetőség, ha érdekli. Érdekelte.

Amúgy pedig itt a főiskola, nem nehéz embereket találni. Elmegyünk az előadásaikra, látjuk, hogy kiben van fantázia, és akkor megbeszéljük vele, hogy mit tervez továbbra, szeretne-e Kolozsváron maradni, és érdekelné-e, amit csinálunk. Így került be Sebők Maya és Ravasz Tekla, majd azután Simó Mesi és Molnár Bence.

A Váróterem blogján a bemutatkozódban azt írod, hogy szeretnél a Váróteremből megélni. Ez még mindig csak álom?

Hát igen, megélni még nem lehet belőle, de mostanra már eljutottunk arra a szintre, hogy számottevő fizetéskigészítést jelent. Most próbálkozunk egy olyan rendszerrel, hogy ne kaotikusan, hanem minden hónapra leosztva tudjunk pénzt adni, legyen valami állandósága.

Váróterem Projekt díszlet

Persze ehhez a szinthez hosszú volt az út. A Tejút bemutatójára például, ami egy nagyon kis költségvetésű, 3200 lejes darab volt, úgy szedtük össze a pénzt zsebből meg kölcsönökből. A hatodik előadás után jutottunk el odáig, hogy vissza tudtuk adni, amit kölcsönkértünk. Mostanra már egy kicsit könnyebb a helyzet.

Gondolom, pályáztok is, nem csak a belépti díjakból tartjátok fenn magatokat.

Hát csak a belépti díjakból nem lehetne, most számoltam ki például, hogy a múlt heti, telt házas előadásunk 120 lejes mínuszban jött ki. És tényleg egy telt házas előadás volt. De lassan elkezdtünk pályázatokat nyerni, mert látták, hogy tényleg megcsináljuk, amit vállaltunk, sőt, akkor is megcsináljuk, ha nem kapunk rá támogatást.

Az előadásokon kívül még mivel foglalkoztok?

Színháztábort szervezünk, például. A Komplex Előadóművészeti Tábort, ami az Erdélyi Gitártábor és az Erdélyi Színháztábor összeolvadásából jött létre. Sokkal színesebb a program, sokkal több területet le tudunk így fedni. Augusztus első hetében szokott lenni, idén Zsögödfürdőn tartottuk meg.

Egyre több a végzős színis, akinek vagy nem akad színházi munkája, vagy nem szeretné lekötni magát egy kőszínháznál. Készen álltok a konkurenciára?

Persze. Ez már amúgy is évek óta így megy, jönnek ki a végzős színisek és gondolkoznak, hogy most mihez is kezdjenek. És a hagyományos színházak már egyre nehezebben tudják lekötni őket.

Voltak már olyanok, akik viccesen megfenyegettek, hogy vigyázzatok, mert nekünk is van ám új ötletünk, jövünk! Mi meg mondtuk, hogy csak jöjjenek, szívesen látjuk őket. Persze azért remélem, hogy nem telítődünk alternatív, kísérleti színházakkal, mert akkor már megint nehéz lesz megfogni a közönséget.

Esetleg lenne még valami nagy, fontos gondolatod, amit szeretnél megosztani mindenkivel?

Igen! Jöjjenek az előadásainkra. És ne vegyenek diákjegyet, ha már nem diákok, mert mi rendesek vagyunk, és nem kérünk diákigazolványt, de az az elmaradt öt lej is nagyon tud számítani.

Váróterem Projekt
A Váróterem Projekttel legközelebb október 24-én, csütörtök este találkozhatunk Kolozsváron, a Brassai utca 5. szám alatt. Az Advertego című darab bemutató előadására este nyolc órától kerül sor. További információk: varoteremprojekt.wordpress.com.

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s