A Mit csináltál három évig? című előadással ünnepli harmadik születésnapját a Váróterem Projekt

A Krónika 2012. január 10-i számában megjelent cikk.

Stílszerűen a Mit csináltál három évig? című előadásával, majd azt követően pezsgőbontással ünnepli harmadik születésnapját a kolozsvári Váróterem Projekt alternatív színházi társulat szombaton 19 órától a Tranzit Házban.

Imecs Levente, a társulat egyik alapító tagja a Krónikának elmondta: a produkciót eredetileg élő zenével játsszák, a gitárosuk keze azonban megsérült, de ennek ellenére sem merült fel, hogy másik előadással ünnepeljenek, hiszen kihagyhatatlan volt ez a cím, így szombaton felvételről megy majd a zenei aláfestés.

Az előadás címe egyébként eredetileg a frissen végzett egyetemistáknak címzett kérdés, a társulat három évére visszatekintve ugyanakkor Imecs elmondta, nagyon nehéz volt a projektet életben tartani, mégis sok örömük is származott a vállalkozásból. Főleg annak örülnek, hogy mostanra kialakult a közönségük, amely főként egyetemista fiatalokból áll, sokan rendszeresen eljárnak az előadásaikra. Kérdésünkre Imecs Levente elmondta, meglátásuk szerint a szakma az utóbbi időben kezdett felfigyelni rájuk, egyre gyakrabban jelennek meg kritikák a produkcióikról.

„Persze nemcsak jókat írnak rólunk, előfordul, hogy egy-egy előadást nagyon negatív kritikával illetnek, de egy fiatal társulat számára, amely most keresi a saját önkifejezési formáit, ezek az észrevételek is nagyon hasznosak. Az a célunk, hogy fejlődjünk, így mindenfajta visszajelzésnek örülünk” – fogalmazott.

Felvetésünkre, miszerint a társulat neve egyfajta átmenetiséget sugall, Imecs Levente elmondta, nem csupán ugródeszkaként tekintenek a Váróteremre, nem az a céljuk, hogy ennek segítségével irányítsák magukra a kőszínházak figyelmét munkaszerződések reményében, éppen ellenkezőleg: hosszú távú terveik vannak, és bár anyagilag folyamatosan bizonytalan a helyzetük, idővel szeretnének ilyen tekintetben is stabilitást kialakítani. „Ugyanakkor a Váróterem lehetőség is a frissen végzett, vagy még a színiegyetemen tanuló diákoknak, több tagcserén is túl vagyunk, egyik fontos alapemberünk is elment egy időre, de az alapítókkal együtt komolyan vesszük ezt a társulatot” – mutatott rá.

A fiatal társulat pályázati forrásokból finanszírozza az egyes produkciók létrehozását, amely természetesen nem fedezi a tagok anyagi szükségleteit, így mindenkinek van „polgári” foglalkozása is. Az eltávozott alapember egyébként Visky Andrej (ifj. Visky András), aki jelenleg az Egyesült Államokban tanul rendező szakon, Imecs azonban reméli, hogy tanulmányai befejeztével visszatér hozzájuk, így a Váróteremnek lenne egy „házi rendezője”. Visky rendezte a korábbi Bánk bán? Jelen! című osztálytermi előadást is, amelyet a közeljövőben felújítanak, és amellyel tájolni is szeretnének. Hasonló, osztálytermekben előadható produkciók létrehozását tervezik, de a szociális, társadalmi kérdéseket boncolgató produkciók sorát is bővítenék, mint amilyen a Mit csináltál három évig? vagy legutóbbi, cím nélküli produkciójuk, amely a hajléktalanok világába kalauzolja a nézőket.

A közeljövőben egyébként a Kolozsváron, rendező szakon tanuló Botos Bálint darabját mutatják be a szerző rendezésében, majd egy, Heltai Gáspár-fabulák alapján készült ifjúsági produkciót visznek színre Rumi László magyarországi bábrendező vezetésével. Ezzel a produkcióval ismét újfajta technikát próbálnak ki: a szereplőket tárgyak segítségével „keltik életre”, a farkas például kés lesz, a bárány pedig virsli.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s