Próbára tettük az előadást

Bertóti Johannát, a kolozsvári Váróterem Projekt dramaturgját kérdeztük

Az Ifeszt blogján megjelent interjú.

 

Bertóti Johanna

Elkezdtetek fesztiválokra járni, miben más ismeretlen közegben játszani?

A társulat történetében voltak már fesztivál szereplések, de akkor még nem voltam a társulatnál. Mióta a Váróterem Projektnél dolgozom, ez a kettő, az udvarhelyi meg a váradi fesztivál az első tapasztalatom. A Mit csináltál három évig? című előadásunkkal léptünk fel mindkét helyen. Ebben egy régi kérdésünkre kaptunk választ. Ez az előadás elsősorban egyetemistáknak szól, kíváncsiak voltunk, hogyan működik egy olyan közönség esetében, amely nem egyetemistákból áll.

És hogyan működik?

Azt hiszem, hogy jól fogadta a közönség mindkét esetben. Az volt az érdekes, hogy heterogén közönségünk volt, és ennek megfelelően fogadták be. A nézőtéren érzékeltem, hogy kis régiókból áll a közönség. Másként reagáltak ezek a csoportok vagy rétegek, mint azok. Jó volt, hogy próbára tettük az előadást, mert sok helyi érvényű dolgot is tartalmaz.

Nemrég lett állandó teretek. Ez milyen érzés?

Az egyik nagy előnye ennek a térnek, hogy a központban van. Másrészt elég romos állapotban van, dolgozni kell vele. Nagyon sok munkával jár, míg olyan állapotba kerül, hogy állandóan használni tudjuk.

Ti újítjátok fel?

Most kezdtünk el foglalkozni vele, de gondolom, hogy pusztán saját erőből nem tudjuk megcsinálni. A következő bemutatónk szempontjából a mostani állapot is megfelel, mert a hajléktalanokról szól ez a projekt. A romosabb állapotban levő tér talál az előadás hangulatához.

Hogyan fedezitek a működéshez szükséges anyagi hátteret? Van állandó támogatótok?

Pályázati pénzekből tartjuk fenn magunkat. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tudunk itthon is, meg Magyarországon is pályázni. Ezután következik, hogy szponzorokat szerezzünk. Vannak magánszemélyek is, akik támogatnak.

Milyen kapcsolatotok van a Kolozsvári Színházzal, vagy a román színházzal, esetleg román független társulatokkal?

Járunk színházba. J Meg nyilván vannak ismeretségek. Ha együttműködésre gondolsz, ilyesmi nincs kilátásban.

Mesélj a Bánk Bán előadásotokról.

Ez egy tantermi előadás, a tavalyi évadban készítettük. Foglalkoztat bennünket a tantermi előadásforma, amely a középiskolásokat célozza meg úgy, hogy nem őket várjuk a színházunkba, hanem mi megyünk el hozzájuk.

Lehetséges, hogy ennek lesz folytatása?

Elképzelhető. Az idei évadra konkrét tantermi előadás nincs tervbe véve, most elég sokat vállaltunk. Négy bemutatót, ami független léptékben mérve elég nagy szám. Az egyik a hajléktalanokról szóló előadás, amit Albu István rendez, a másikban Botos Bálint a saját drámáját fogja megrendezni, s ezen kívül van két bábelőadás. Az egyik szövegnek magam vagyok boldog szerzője. Ez a Borsószem királykisasszony című mese továbbgondolása. Borsópróba a darab címe. A másik bábelőadás Heltai fabuláiból készül majd tárgyjáték technikával.

A Puck bábszínházban is dolgoznak páran tőletek, ha jól tudom.

Igen, ketten jelenleg.

Sikerül pályázatokkal fenntartani magatokat, vagy a Váróterem mellett máshol is dolgoztok?

Legtöbbször előadásra pályázunk, egy-egy előadás létrehozásához teremtjük meg az anyagi feltételeket. Ebben történt fejlődés, mert eddig a színészek nem tudták kifizetni magukat. Most mindenk kap honoráriumot, de ez még mindig nem elég a megélhetéshez. Általában a tagoknak van civil foglalkozásuk is, például a rádiózás, vagy a bábszínházi munka. De azt gondolom, hogy érdemes a társulatba időt és energiát fektetni, mert van egy azonnali hatása, létrejönnek az előadások. Másrészt idővel szerintem egyre jobban fog működni. Reméljük, hogy megtaláljuk a helyünket. A saját tér nagyon nagy előrelépés ilyen szempontból. Persze ezt béreljük.

Kaptatok meghívást román fesztiválokra is?

Még nem, de ezer örömmel megyünk fesztiválokra. Ha meghívnak, minden további nélkül elmegyünk. Pont a tegnap vettünk részt egy román nyelvű beszélgetésen, ami a független színházakról szólt. Jól esett, hogy kíváncsiak voltak arra, amit csinálunk. Reméljük, egyre többen lesznek kíváncsiak ránk.

bréka

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s