1. Komplex nap

A Komplex facebook oldalán megjelent napi beszámoló. 2012. augusztus 6, hétfő.

Na végre! Megkezdődött itt Zsögödön az első Komplex tábor, amely magába foglalja a XII. Erdélyi Gitártábort és a III. Erdélyi Színháztábort. Valósággal hemzseg az épület a táborozóktól, rekordszerű létszámmal számolunk az idén. Mindenhol gitártokokba, erősítőkbe, pedálokba, hangfalakba és kottafüzetekbe botlik az ember. Mától kezdve meg kell ezt szokni, ezek alkotják majd a tábor állandó díszletét. Háttérben szól a Pink Floyd, a Zeppelin meg Hendrix, ők biztosítják a tábori élet soundtrackjét. Hamar meg lehet ezt azért szeretni.

A hivatalos nyitó momentum után – ahol a fejünkre olvasták, hogy mit szabad és mit nem, és megállapodtunk, hogy csak azt tekintjük táborozónak, akinek van vagány fekete, vagy kevésbé vagány, de foszforeszkáló sárga illetve rózsaszí…, bocsánat, narancssárga karkötője – mindenki jövendőbeli oktatója köré csoportosult. A kezdő-kezdőket és a haladóbb-kezdőket Lajcsi (Kiss Lajos) meg Vica (Gabora Máté Éva) aszerint választotta szét, hogy ki hány akkordról hallott már, ha hallott. És aztán irány egy árnyékos terület az udvaron, hogy megtanítsák a többi akkordokat is.

A rock- és blues-zenész aspiránsok megkapták gyakorlóhelyül a kényelmes teraszt, amely később színpadként is fog majd szolgálni. Ki is pakolták a bazárt, keményebbnél keményebb erősítők, pedálok, vég nélküli kábelek a padlón, és karcsú, csillogó, kiélezett, hegyes sportgitárok szanaszét. Kezdődhet a fülsiketítő dzsi-dzsi és a decibel-háború.

A basszusgitárosok (avagy bőgősök) a dobosokkal bekerültek a fő gyűlésterembe, kicsit elszigetelve, de hát, így járnak azok, akik csak négy húrral játszanak, vagy ami ennél is súlyosabb, nem átallják megütni a hangszerüket.

A színisek felvonultak a domboldalra, kellő távolságra a gitárhangoktól, és színpaddá avatták a rendelkezésükre álló pavilont. Semmi díszlet, kierősítés, vagy felszerelés, leültek a padlóra, és bemutatkoztak. Mert ugye a színészpedagógiában még az ismerkedésből is profi gyakorlatot kanyarítanak ki.

Amúgy a gyakorlati szakoktatáson kívül elméleti kurzusokat is ajánl a tábor. A hét folyamán lesz naponta zene-elmélet és színpadtechnika oktatás, majd külön előadások a rockzene és a jazz alapjairól, a basszusgitár és a ritmus-szekció rejtélyeiről, és persze színházi témákról. Természetesen a színiseknek szabad az erősítőkről és keverőpultokról informálódniuk, és a gitárosoknak is (több mint) megengedett, hogy a színészmesterségről érdeklődjenek. S a megfelelő alapok elsajátításával majd mindenkinek lehet improvizálni, ki így, ki úgy.

Szóval, komplex tábor lesz ez!

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Munka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s