Tantermi Bánk bán készül

Az Új Magyar Szó június 12-i lapszámában megjelent cikk.

T. Koós Imola

Rendkívüli vállalkozásba fogott a kolozsvári alternatív színtársulat, a Váróterem Projekt: „kihozni” a színházat a színház falai közül, és iskolások számára, tantermi körülmények közé, egy tanóra hosszúságához adaptálni olyan klasszikusokat, mint például Katona József Bánk bánja.

Bánk bán? Jelen! című előadás a kötelező iskolai olvasmány Katona József-drámát dolgozza fel úgy, hogy  egy tanóra erejéig a fiatal színészek bekérezkednek a középiskolások terébe. Mi az, ami a jelen számára átmenthető nemzeti drámánkból? Hogyan lehet hozzányúlni egy XIX. században írt XIII. századi történethez? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a drámát feldolgozó „várótermesek”.

Koronás fő a katedránál. Ezen a „magyarórán” garantáltan egyetlen diák sem unatkozik. Fotó: Visky Sámuel

A kezdeményezés Erdélyben úttörőnek számít, de Magyarországon már évek óta egyre nagyobb divatja van a tantermi színjátszásnak – tudtuk meg Vetési Nándor színésztől, aki a darabban II. Endre királyt alakítja. „Az ötlet onnan jött, hogy jó lenne létrehozni egy olyan előadást, amit attól függetlenül tudunk játszani, hogy adottak-e színházi viszonyok (reflektorok, takarások stb.), vagy sem, másrészt meg szerettük volna közelebb hozni úgy a színházat, mint a nagy magyar klaszszikusokat a diákok életébe” – mondta az ÚMSZ-nek a színész.  A kolozsvári magyar színházat gyakran éri az a vád, hogy nem tűz műsorára klasszikus magyar drámákat, amelyek elengedhetetlenek a fiatalok általános műveltségének kialakításához. A Váróterem Projekt előadása ezt a hiányt is igyekszik pótolni, ráadásul nemcsak a kolozsvári diákokhoz juthat el, hanem gyakorlatilag minden iskolába, hisz könnyen utaztatható, és semmi más nem szükséges a bemutatásához, mint ami egy osztályteremben megtalálható. Így terveik szerint a vidéki iskolákban is „deszkára” vagy inkább katedra elé lépnek vele a közeljövőben.

Bánk bán? Jelen! szereplői:

II. Endre – Vetési Nándor; Gertrudis – Sebők Maya; Bánk bán – Csepei Zsolt; Melinda – Molnár Margit; Ottó – Imecs Levente; Biberach – Ravasz Tekla; Dramaturg: Bertóti Johanna; Jelmeztervező: Kürti Andrea; Jelmeztervező asszisztens: Kürti Anita;Rendező: Visky Andrej

A próbák az Apáczai-líceum egyik osztálytermében folytak, és egyelőre kétszer játszották diákok, háromszor pedig vegyes közönség előtt. A fiatal társulat tapasztalata  az, hogy a diákok nagyon élvezik az előadást. Az eredeti szöveg rövidített változatára készült, a kimaradt jeleneteket narrációs részek helyettesítik, amelyekben ismertetik a cselekmény megértéséhez elengedhetetlen részleteket.

Mivel a díszlet maga az osztályterem, az előadás kellékei között is van egy-két olyan tárgy, amely szervesen egy osztály tartozéka. „Szeretnénk lebontani azt a falat, ami jelenleg a tananyag és a diákok között van, bebizonyítani azt, hogy Bánk Bán is egy ember volt valamikor” – vallja a színész. A produkció tulajdonképpen egy trilógiaterv első állomása: idővel ugyanis  a kötelező iskolai tananyagban szereplő mindhárom drámát szeretnék bemutatni. A következő valószínűleg Vörösmarty Csongor és Tündéje lesz (ezt már a jövő évadban igyekeznek bemutatni), majd Madách Az ember tragédiáját is színre, vagy inkább tanterembe viszik.

Bánk bán? Jelen! előadást ma este 8-tól játssza a Váróterem Projekt a kolozsvári Apáczai-líceumban.

Reklámok

1 hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

One response to “Tantermi Bánk bán készül

  1. cs.zs.

    Nándi emellett Petur is… 😛
    nem mellékesen…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s