Erdélyi Színháztábor Györgyfalván

A Krónika július 21.-i számában megjelent interjú.

Varga László

Második alkalommal szervezte meg az Erdélyi Színháztábort Györgyfalván a kolozsvári Váróterem Projekt alternatív színházi társulat. „Hogyan lesz színház azokból az élettapasztalatokból, gondolatokból, érzésekből, amelyek meghatározzák életünket, és identitásunk részei? Hogyan segít a színház abban, hogy mindezeket, tulajdonképpen önmagunkat mélyebben megérthessük?” – ezekre a kérdésekre keresik a választ a résztvevők.

Improvizált színház. A fiatalok négy témára találnak ki jeleneteket.

 

Imecs Leventétől, a Váróterem Projekt elnökétől megtudtuk: a kincses várostól mindössze hat kilométerre fekvő településen a tavalyi alkalomhoz képest kevesebben jelentkeztek – főként gimnazisták –, ám szerinte ez a július 18–23. között zajló tábor előnyére válik, hiszen családias hangulatban történnek a színiegyetemen is alkalmazott gyakorlatok. Idén a zene, a hit, a tanulás és az álom lesz a fő téma, ezekre a témakörökre improvizációs módszerekkel rövid jelenetek születnek. „Tavaly a gyakorlatokat, a színészmesterség alapjainak elsajátítását tartottuk elsősorban fontosnak, ezt természetesen idén is szem előtt tartjuk, de igyekszünk az alkotásra fektetni a fő hangsúlyt. Az első két nap tapasztalata szerint a jelenetek megalkotásakor alaposan eltávolodunk a megadott témától, de ezeket a témákat különben csak irányadónak szántuk” – mondta el lapunknak Imecs Levente. Az első napok az öszszerázódásban, a csapattá válásban fontosak – tette hozzá –, illetve az alapfogalmak elsajátításában. A jelentkezők mintegy fele egyébként már a tavalyi táborban is részt vett, de mint megtudtuk, nem elsősorban a színészi pályára elhivatott fiatalok jelentkeznek, mindössze egy fiatalember jelentette ki határozottan, hogy színművészetire szeretne felvételizni.

Kérdésünkre Imecs Levente elmondta: még túl kicsi a rendezvény ahhoz, hogy a részvétel sokat nyomhatna a latba a színis felvételin. „Tanáraink természetesen tudnak a rendezvényről, kikértük a véleményüket, amikor az első tábort szerveztük, és lelkesen üdvözölték a kezdeményezést. Négy-öt nap alatt azonban nincs idő a komolyabb elmélyülésre, inkább kedvcsinálónak való ez az alkalom, egyfajta életérzést tudunk átadni a résztvevőknek, akik jól szórakoznak a táborban, és belekóstolnak a színjátszásba” – mutatott rá a Váróterem Projekt elnöke. A tábor pénteken zárul, ekkor rövid műsor keretében mutatják be a résztvevők – inkább csak egymásnak – a közös munka eredményét. „Először egy 10-15 perces záróműsort terveztünk, de máris annyi ötlet van, hogy akár egy félórás, negyvenperces jelenetsor is összejöhet” – árulta el Imecs.

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s