Napsugár Öttusa – első országos döntő

A Szabadság napilapban megjelent beszámoló.

Sándor Boglárka Ágnes

Fotó: Bíró István

Június 1-jén, a nemzetközi gyermeknapon hatalmas zsivaj verte fel a Báthory István Elméleti Líceum udvarának délelőtti csöndjét: itt tartotta ugyanis öttusa bajnokságának első országos döntőjét a népszerű Napsugár gyermeklap. (…) A rendhagyó gyermeknap azonban nem ért véget a díjkiosztóval, hiszen ezt követően a Váróterem Projekt adta elő a gyermekeknek a Szökevény szeplők című bábelőadást. Ebéd után belvárosi sétára vitték a kis versenyzőket, délután pedig reneszánsz játszóház zárta a tartalmas és izgalmas napot.

Első hallásra talán furának tűnhet a párosítás: irodalmi gyermeklap és sportvetélkedő? Igen! Zsigmond Emese, a kiadvány főszerkesztője úgy véli: ép lélekhez és ép szellemhez ép testnek is társulnia kell. – Igaz, hogy a Napsugár elsősorban irodalmi gyermeklapként indult, de mostanra már tematikájában is gazdagodott. A mai gyermekekhez már nem lehet pusztán a szépirodalom és a művészet eszközeivel szólni, lapunkban helyet kapnak az ismeretterjesztő írások és a sportról szólók is, többek között Killyéni András sorozata a jeles magyar sportolókról – mondta a főszerkesztő-főszervező.

Szerkesztés közben jött az ötlet, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően szervezzenek sportversenyt a már megszokott mese- és versmondó vagy anyanyelvi vetélkedők kiegészítéseként. – A már említett ép test „megvalósítása” mellett további céljaink között szerepel, hogy kimozdítsuk a gyermekeket a televízió és a számítógép bűvöletéből, és ilyen módon felértékeljük az iskolai testnevelésórákat is, hiszen sokkal szívesebben készül a kisdiák az órára, ha tudja, hogy ezzel egy országos vetélkedő részese lehet. Fontosnak tartjuk ugyanakkor a csoportszellem erősítését is, hiszen sehol máshol nem tudnak úgy megtanulni együtt küzdeni, mint egy sportvetélkedőn, még a szurkoló osztálytársaknak is megvan a maguk szerepe – mondta el lapunknak mosolyogva a főszerkesztő, miközben körülöttünk az udvaron a staféta utolsó izgalmas percei zajlottak. Kiderült: ebben az esetben az öttusa szakkifejezés nem felel meg teljesen a valóságnak. – A sportszakemberek elnézését kérjük – mondta Zsigmond Emese –, természetesen nem lehet harmadik osztályos gyermekekkel igazi öttusát megvalósítani, itt inkább arra kívántunk utalni, hogy a versenyzők ötféle sportágban mérkőzhetnek meg. Úgy állítottuk össze a programot, hogy illeszkedjen a testnevelési órák tananyagához, de bármely faluban akár a mezőn is nyugodtan lehessen gyakorolni a futást, az egyensúlyozást, a célbadobást és a különféle, labdával űzhető ügyességi gyakorlatokat.

A versenyszámok összeállításában és lebonyolításában a Báthory-líceum teljes testnevelés katedrája és nagyobb diákjai, valamint Kovács Éva Tímea, az Apáczai-líceum testnevelés tanára segített a Napsugár csapatának. A versenyben 7 megye 16 településnek (Aranyosgyéres, Csíkmadaras, Csíkszentdomokos, Gyergyószentmiklós, Kaplony, Kolozsvár, Magyardécse, Magyarkiskapus, Marosvásárhely, Nagyernye, Nagykároly, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Szilágysomlyó, Szováta és Torda) 18 csapata vett részt, egy-egy csapat 4 kisdiákot számlált. Az eredményhirdetést igazi sportversenyhez méltó módon, dobogóval, kupákkal, érmekkel, oklevelekkel, jutalomkönyvekkel tették emlékezetessé, és minden résztvevő egy-egy sapkával térhetett haza. A rendhagyó gyermeknap azonban nem ért véget a díjkiosztóval, hiszen ezt követően a Váróterem Projekt adta elő a gyermekeknek a Szökevény szeplők című bábelőadást. Ebéd után belvárosi sétára vitték a kis versenyzőket, délután pedig reneszánsz játszóház zárta a tartalmas és izgalmas napot.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s