Kiütik pénteken a Várótermet?

Január 21-én, pénteken ismét túlórázunk. Előadás után ugyanis K.O. vár alkotókra és nézőkre egyaránt.

K.O., azaz Kritikus Óra, melyben a magyar kritikuscéh egyik tagja (Zs. A.), a céh hagyományainak megfelelően, úgy tesz, mintha megpróbálná kiütni az alkotókat, a közönség megpróbálja majd kiütni a kritikust, az alkotók a közönséget, vagyis mindenki mindenkit, valójában persze senki senkit, mert bizonyára a beszélgetés vége, közepe és eleje is O.K. lesz…

Röviden: előadás után beszélgetés az alkotókkal és a közönséggel, moderál Zsigmond Andrea.

Íme a Színházi Kritikusok Céhének hivatalos beharangozója:

Kritikus Óra programsorozat Erdélyben is

Szerencsés esetben a színházi kritika iránytűként szolgál mind az alkotók, mind a nézők számára, és fontos szerepe lehet abban is, hogy alkotó és néző közelebb kerüljenek egymáshoz. A komoly múlt tal rendelkező, eddig elsősorban az évente kiadott színházi díjairól ismert szakmai szervezet, a Színházi Kritikusok Céhe éppen ezért nagy hangsúlyt helyez a színházakkal és közönséggel való kommunikáció erősítésére.

E szándék megvalósításának egyik első lépése a KO – Kritikus Óra címet viselő programsorozat bevezetése. A KO nem más, mint egy adott előadást követő, a céh tagjai által moderált szakmai beszélgetés vagy közönségtalálkozó, melyen részt vesznek az alkotók, előadók is. Idén ősztől a KO mellett elindult a KB – Kritikus Bevezető is, mely előadások előtti, ismeretterjesztő jellegű szakmai felvezetést takar.

Januárban a Nemzeti Színház új bemutatói mellett a független színházi társulatok közül a HoppArt kerül a figyelem középpontjába, illetve határon túli kollégáinknak köszönhetően Erdélyben is elindulnak a KO-k, egy friss társulat, a Váróterem Projekt előadásaival.

Január 21-én a kolozsvári Ecsetgyárban a Váróterem Projekt Sorsjáték című előadása után Zsigmond Andrea beszélget az alkotókkal és a közönséggel.

További részletek a  http://kritikusceh.wordpress.com/ oldalon találhatók.

Színházi Kritikusok Céhe

1 hozzászólás

Kategória: Hírek

One response to “Kiütik pénteken a Várótermet?

  1. Adorjáni Mária

    láttam egy változatát a sorsjtéknak, a második előadást. Nagyon szerettem. Készülök rá, hogy más estén is megnézzem.
    Azt kérdezném tőletek, előadóktól, hogy mi lenne- lett volna, ha kellékek nélkül játszanátok.?? Úgy vettem észre ugyanis-azon az előadáson-hogy a székeken kívül nem igazán tudtok mit kezdeni velük. Az improvizáció szerintem tökéletesen működne a kellékek nélkül is, hiszen a testetek és a mimika az, ami dolgozik…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s