Színészsorsjáték közönséggel

Az Új Magyar Szó december 20-i számában megjelent kritika.

Baló Levente

Ritka izgalmas előadást mutatott be hétvégén a kolozsvári Váróterem Projekt nevű magánszínház, Sorsjáték (Faites vos jeux!) címmel. Az Ecsetgyár kistermében Hatházi András rendezésében öt fiatal színész – Molnár Margit, Csepei Zsolt, Imecs Levente, Vetési Nándor, Visky Andrej – által előadott produkcióban Robert Cohen amerikai színházi szakember két rövid párbeszédét használták fel.

Az adott szövegből sorshúzással – úgymond a sors és a közönség akarata alapján – dől el: milyen díszletet (hány széket), illetve milyen kellékeket használnak, hány szereplő játszik a jelenetben (egy és hat között), kik mondják a szöveget, mi lesz a jelenet témája (nyolcvan lehetséges téma), és milyen cselekvések szerepelnek a színészek eszköztárában (negyven lehetséges cselekvés).

E bonyolult képlet azt eredményezi, hogy 211 593 677 555 200 000 különböző jelenet jöhet létre, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden előadás egészen más lesz, mert más és más jeleneteket adnak elő. A tulajdonképpeni produkciót azonban megelőzi – az előadás szempontjából igen fontos – keretjáték. A darab elején a játékszabályokkal ismertetik meg a közönséget, de e rész már jócskán az előadás része, és ekkor eszmél rá a néző: az előadás már korábban elkezdődik, mert azok a munkaruhás fiatalok, akik a bejáratnál fogadták, szintén az előadás szereplői.

Fotó: Angyalosi Beáta

A játékszabályok ismertetése után pontosan egy órát játszanak, mintegy húsz improvizációs jelenetet láthatunk, amely nemcsak a nézőnek, hanem a színészeknek is meglepetés és egyben kihívás.

Az előadás egyik erőssége, hogy a színházi nyelv alapjaira reflektál, a színészi munka rejtett területeit teszi az előadás témájává: hogyan épít fel a színész egy jelenetet, hogyan formálja meg a szerepet, és hogyan kapcsolódik a többi szereplőhöz. Az előadás másik erőssége az a folyamatos erőlködés, ahogyan a színészek a lehető leglehetetlenebb helyzetekben is próbálnak „ésszerűen” építkezni. Azaz a lélektani realizmus szellemében élettörténeteket létrehozni a nekik tetszőlegesen kiosztott kellékek, partnerek, témák és cselekvések között is.

Reklámok

3 hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

3 responses to “Színészsorsjáték közönséggel

 1. berkovics

  harmadik hosszászólás 😉

 2. karlosz

  Hoppá-hoppá

 3. Margó

  Éljen az Erőlködés!
  Andris a képen az ésszerűség hurkában… 😛

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s