Hatházi András improvizează cu publicul

A Ziua de Cluj december 12.-i számában megjelent cikk.

Dora Mircea Radu

Cunoscutul actor clujean de la Teatrul Maghiar este regizorul unui experiment teatral în care improvizaţia este la loc de cinste, iar spectactorii participă activ.

Hatházi András se află în ipostaza de regizor al spectacolului “Faites vos jeux!”. Spectacolul este unul de improvizaţie, însă “temelia” sa a avut nevoie de pregătiri.


Premiera spectacolului “Faites vos jeux!” va avea loc joi, de la ora 20:00, la Fabrica de Pensule. Aceasta este cea de-a doua premieră a trupei independente de teatru WaitingRoom Project (Váróterem Projekt), iar spectatorii vor fi invitaţi să se implice activ în spectacol.

«Faites vos jeux!» este bazat pe improvizaţie pură şi are la bază textele fără conţinut ale lui Robert Cohen, un om de teatru renumit din Statele Unite ale Americii. Toate circumstanţele acestor scene vor fi decise de Soartă şi de Public, deci posibilitatea eşecului în spectacol este enormă!”, detaliază iniţiatorii evenimentului. Din distribuţie fac parte Margit Molnár, Zsolt Csepei, Levente Imecs, Nándor Vetési, Andrej Visky, iar colaboratori sunt Andrea Kürti, László Márton, Othniel Visky, Sámuel Visky. Regia este semnată de Hatházi András. Spectacolul va avea loc la Fabrica de Pensule (str. Henri Barbusse nr. 59-61), etajul 2, studioul Sala Mică, iar durata acestuia este de 75 de minute. “Faites vos jeux!” este o coproducţie între WaitingRoom Project şi Universitatea Babeş-Bolyai ( UBB), Facultatea de Teatru şi Televiziune, şi este sprijinit de Fundaţia Eurotrans.

WaitingRoom Project (Váróterem Projekt)/ Proiectul Sala de Aşteptare este prima trupă independentă de teatru în limba maghiară iniţiată anul trecut de trei studenţi la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB: Imecs Levente, Csepei Zsolt şi Visky Andrej. Prima premieră a trupei a fost cea cu piesa “Cunoşti Calea Lactee?”, de Karl Wittlinger, jucată în primăvara lui 2010. Hatházi András este cunoscut clujenilor mai ales în ipostaza de actor al Teatrului Maghiar de Stat, multipremiat, câştigător, între altele, la categoria “Cel mai bun actor” la Gala Premiilor UNITER din 2008, pentru rolul său din spectacolul “Unchiul Vania”. Actorul este protagonist al aclamatei producţii “Morgen”, un film în regia lui Marian Crişan. Ca un amănunt deloc de trecut cu vederea: Hathazi Andras este doctor în teatru cu o teză despre improvizaţie.

Profesor şi critic

Robert Cohen s-a născut în 1938, trăieşte în SUA şi este profesor universitar, director de teatru, dramaturg, critic şi teoretician de teatru. A scris mai multe cărţi de teorie a teatrului, dar şi piese precum “Machiavelli: The Art of Terror” (formerly The Prince) (2004) sau “The Mobius Strip” (2000). Este profesor la Universitatea California Irvine, unde predă începând cu 1965.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s