Két hét a Múzsa bűvöletében

Az Új Magyar Szó 2010 szeptember 19.-i számában megjelent cikk.

„Két héten át a múzsák kötik le azoknak figyelmét, akik hiszik és tudják, hogy nélkülük nem érdemes, nem is lehet élni”. Ezzel a mottóval veszi kezdetét holnap, Zilahon a két hétig tartó MUZA Fest. A rendezvény gazdag programmal várja a művészet barátait, művelőit és pártolóit, alkalmat kínálva az elmélyülésre és a minőségi szórakozásra.

„Több műfajban válogathat hangulat vagy ízlés szerint az, aki a képzőművészetet, fotót, régizenét, kóruszenét szereti, de a költészet kedvelői is megtalálhatják számításukat. A színház és a film szerelmeseit is megszólítják a múzsák, mint ahogyan az igényes jazz-blues kedvelőire is nagy élmény vár” – ismerteti a kínálatot Szabó Attila a Zilahi Ioan Sima Művészet Múzeum vezetője.

Újdonság lesz az idén a művészeti műhelyek programja, melyre fiatalokat várnak a szervezők, három különböző csoportban, a festészet, fotó és digitális művészetek technikáit próbálhatják ki az érdeklődők. A szakmáról szóló filmek, tematikus foglalkozások és végül a műhelymunkák legjavának kiállítására kerül sor a Ioan Sima Művészeti Múzeumban.

A vizuális művészeti szekció keretén belül a fesztivál programja a nemrég elhunyt zilahi neves képzőművész, Szabó Vilmos nagyszabású retrospektív kiállítását ajánlja, valamint Mira Marincaş kolozsvári és Miloš Dordevic szerbiai fotóművészek Road Conform című kiállítását tekinthetik meg. A Régizenei Napok keretében a hazai előadók legjobbjai lépnek fel, köztük a kolozsvári Flauto Dolce együttes Majó Zoltán művészeti vezetésében, Mihaela Maxim vendégszereplésével.

De fellépnek Erich Türk európai rangú erdélyi orgonaművész , valamint a zilahi DULCIS ANIMUS régizene együttes és meghívottjuk, Szabó Mária. Kóruszenét a kolozsvári Psalmodia Transylvanica és a Carmina Orientalis zilahi ortodox férfikórus előadásában hallhatnak. A Cinema Port szekcióban kortárs román és romániai magyar repertoárból vetítenek, filmeket valamint filmszakos egyetemisták rövid filmjeit és animációit.

A fesztivál keretén belül fellép a fiatal kolozsvári színházi társulat a Váróterem Projekt is, amely Karl Wittlinger Ismered a Tejutat? című színdarabját adja elő. Két koncertet igérnek a szervezők a Jazz-Blues Sessionban, Vali „Sir Blues” Racila és Raul Kusak, valamint a Bega Blues Band lép fel.

„Annak reményében, hogy minél többen találkozhatunk a múzsákkal úgy művészetet szeretők mint alkotók, várunk mindenkit a MUZA Fest programjaira!” – zárja programbemutatóját Szabó Attila főszervező.

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s