Zajlik az I. Erdélyi Színháztábor Györgyfalván

A Krónika hassábjain megjelent cikk.

Varga László

Huszonkét fiatal részvételével zajlik az I. Erdélyi Színháztábor, amelyet a PanArt Egyesület és a Kolozsváron nemrég megalakult Váróterem Projekt szervezett július 26–31. között. A tábornak a Kolozsvártól alig hat kilométerre lévő Györgyfalva, és az itt működő Bethlen-ház ad otthont, a jelentkező fiatalok pedig nemcsak a színház világával, de a fotózással is ismerkedhetnek az egy hét alatt.

A szervezők elmondták, a délelőtt és délután zajló, elméleti és gyakorlati workshopok mellett sor kerül majd színházi előadások vetítésére, kötetlen beszélgetésekre is. A színházi gyakorlatokon 17 fiatal vesz részt, ők Kőmíves Csongor, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színművészének, a PanArt Egyesület tagjának, valamint Visky Andrej és Imecs Levente, a Váróterem két alapítójának irányításával pillanthatnak be a színjátszás kulisszái mögé.

Crăcea Ádám, a PanArt Egyesület elnöke lapunknak elmondta: a fotósfoglalkozás az utolsó pillanatban került be a programba, az öt fotózás iránt érdeklődő fiatal Angyalosi Beátától, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem fotó, film, média szakos hallgatójától tanulhatják meg az alapokat. „Az öt fiatal ügyességén múlik, hogy milyen feladatokat kapnak, elsősorban a portré- és tájfotózás területén képezhetik magukat, az elkészült munkákból pedig a szombati táborzáráson mutatunk be egy válogatást, vetítés keretében” – mondta Crăcea.

„A foglalkozásokat úgy kell elképzelni, mint egy kis szelet tortát egy nagy tortából. Mindenbe bele fogunk kóstólni, anélkül, hogy megennénk ezt a nagy tortát, amit nevezzünk mondjuk színháznak” – olvasható a tábor honlapján a szervezők leírása. Crăcea Ádám elmondta: azért választották a színháztábor elnevezést a drámatábor helyett, mert nemcsak a színházi szöveggel foglalkoznak majd a fiatalok, hanem „egy kicsit mindennel, ami a színházi munkával kapcsolatos, a szövegtől a színészeten át a rendezésig”.

Mint megtudtuk színis hallgatók nincsenek a táborozók között – akiknek életkora 16 és 22 év között változik –, hiszen nem professzionális képzésről van szó, inkább kedvcsinálóról. „Azt szeretnénk, ha azok a fiatalok, akiknek egyébként nincs lehetőségük bepillantani a kulisszák mögé, úgy mennének haza, hogy megértik annak az alkotói folyamatnak a lényegét, amely a színházakban folyik” – mondta Crăcea, hozzátéve, hogy azért olyan jelentkező is akad, aki amatőr társulatokban már játszott.

A tábort a tervek szerint a szombati gála zárja le, ahol a fotósok munkái mellett a színházi gyakorlatokon résztvevők is bemutatják az egyhetes munka eredményét, vagyis azokat a jeleneteket, amelyeket a gyakorlatokon állítottak össze. A tábor egyébként nyitott, az érdeklődők bármikor meglátogathatják a fiatalokat Györgyfalván.

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s