Színházi és fotótábor kezdődött Györgyfalván

A Szabadság hasábjain megjelent cikk.

Ferencz Zsolt

A színház- és fotóművészetnek a nagyközönség és különösen a fiatalok körében történő népszerűsítéséért szervezett nyári tábort a PanArt Egyesület és Váróterem Projekt: a ma kezdődő és július 31-ig tartó rendezvénynek a györgyfalvi Bethlen Ház ad otthont, a 22 jelentkező itt kóstolhat bele a szakmák rejtelmeibe. Visky Andrejjel, a Váróterem Projekt egyik tagjával és Cracea Ádámmal, a PanArt Egyesület elnökével folytatott beszélgetésünk során többek között az is kiderült: a különböző foglalkozásokat vezető fiatalok célja, hogy a résztvevők jó hangulatban kaphassanak bepillantást a művészet e két ágának műhelytitkaiba.

Két, párhuzamosan zajló táborról van szó: a 17 érdeklődő részvételével zajló színházi foglalkozásokat Cracea Ádám mellett Kőmíves Csongor, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház művésze és a Váróterem Projekt két tagja, Visky Andrej és Imecs Levente színészek vezetik, a fotósokkal pedig – akik öten vannak –, Angyalosi Beáta, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Fotó, film, média szakos hallgatója foglalkozik.

Visky Andrej szavaival élve a színházi foglalkozásokat „úgy kell elképzelni, mint egy kis szeletet a nagy tortából”. A résztvevők mindenbe belekóstolnak a hat nap alatt, anélkül, hogy a színháznak nevezett tortát teljesen elfogyasztanák. Az átlagéletkor 20 esztendő: a legidősebb résztvevő 24, a legfiatalabb pedig 16 éves, és valamennyiük esetében igaz: érdeklődnek a színház iránt. A tábort eleve olyan személyek részvételére alapozva hirdették meg, akiket vonz a színházi élet, esetleg dolgoztak már nem hivatásos formában a színjátszás területén (iskolai, egyetemi amatőr színjátszó csoportok), vagy egyszerűen csak kíváncsiságból belekóstolnának ebbe a világba.

– Célunk, hogy azok a fiatalok, akik a színházzal egyébként nem kerülnek kapcsolatba nap mint nap, és nézőként nincs alkalmuk belelátni a műhelytitkokba, ezalatt a néhány nap alatt megismerkedjenek a legfontosabb tudnivalókkal. Fontosnak tartjuk, hogy megtapasztalják, miként készül egy előadás, mi miért történik benne, milyen munka zajlik a háttérben, és amennyiben valakit érdekel, akár abban is tudunk segíteni, hogy milyen lehetőségeket érdemes kihasználnia, ha a jövőben folytatni szeretné az itt elkezdetteket – magyarázta Cracea Ádám, aki a jelenlévők elméleti oktatásával foglalkozik.

A műhelymunkák oroszlánrészét a gyakorlati tevékenységek teszik ki: délelőttönként képzeletet és fantáziát, koncentrációs és improvizációs készséget, ritmusérzéket fejlesztő játékokra és gyakorlatokra kerül sor, a délutáni programban pedig kisebb jelenetek összeállítása szerepel. Esténként romániai és külföldi előadásokat néznek meg és beszélik meg – tudtuk meg Visky Andrejtől.

– A tábor utolsó napján, zárásként egymásnak fognak „szerepelni” a táborlakók: ekkor mutatják majd be a meseátdolgozásokból és a drámai szövegekből összeállított darabokat – tette hozzá. Természetesen az érdeklődők bármikor meglátogathatják őket, hogy betekintést nyerjenek az ott zajló munkálatokba, és részük legyen abból a jó hangulatból is, amely a szervezők reményei szerint végig uralkodni fog Györgyfalván.

A fotósok sem fognak unatkozni, az előadásaik összeállításán szorgoskodó társaik mellett lencsevégre kapják a faluban élők mindennapjait, az ott készült alkotásokból pedig riportsorozatot állítanak össze. Filmeket néznek a fényképészetről, és természetesen a fotográfia elméleti hátterébe és a szakma alapjaiba is betekintenek.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s