Túlélési felkészítő

A kisvárdai.lapok június 23.-i, 5. számában megjelent kritika.

Ismered aTejutat?Váróterem Projekt, Kolozsvár

nóra

Több (kritikus) szem többet lát alapon az előadásról négy szerkesztőségi tag beszélgetett.

1. a szerkesztettségről

anikó: Hiányoltam az előadásból a dramaturgi munkát. Sokat tudott volna segíteni a néző figyelmének vezetésében – így valósággal rejtvényfejtő igyekezet kellett a jelenetek összerakásához, a befektetett energia meg nem mindig térült meg. Kevesebb és részletesebben kidolgozott jelenet a színészi munkát is koncentráltabbá tehette volna.

nóra: Én egyetlen szálat veszítettem el csupán – az elmebeteg által írt darabét. Azóta sem tudom, végig azt játsszák-e, vagy csupán bizonyos helyeken – ha igen, hol, mikor? Az volt az érzésem, hogy az amúgy követhető alaptörténetet a jelenetezés, a többszintűség elbonyolította.

anikó: A különböző fikciós szinteket sokkal markánsabban el lehetett volna különíteni – ezzel nem egyértelműséget várok el, csak több támpontot.

2. a történetről

zsandr: A történet vázlatszerűsége nekem elégnek bizonyult. Sokkal fontosabb, hogy az előadás el tudott emelkedni, nem ragadt le a földön.

nóra: Ez abból adódhatott, hogy nem lineáris történetmeséléssel állunk szemben, hanem sok hasonló tematikájú jelenettel. Amikor rájöttem, konkrétan mi a közös ezekben a történetetecskékben, akkor „emelkedett el” az előadás.

demKata: Számomra a halottnak nyilvánított fiú megírt élettörténetét mondja el az előadás – ez el is hangzik az egyik vetített részben. Kérdés, hogy mikor ki játssza el ezt a történetet…

3. a színészi játékról

anikó: Hiányoltam a játék önreflexivitását. Számos olyan pillanat volt, amikor beindulhatott volna. A néző számára is nagyon felszabadító tud lenni, ha éreztetik vele, színházban van. Pl. a legelején, amikor elkezdik olvasni a páciens által írt drámát – számtalan ki-belépési játéklehetőség kihasználatlanul marad.

nóra: A két hullamosó játéka is egészen különböző. Csepei Zsolt természetes, Vetési Nándor viszont kicsit modoros. Hasonlóak kellene legyenek mindketten – lazábbak, de kidolgozottabbak.

4. a vetítésekről

anikó: a film nagyon jó lehetőség, kár, hogy nem volt elég markáns a nyelve. Tetszett a doku-dráma-szerűség, az önvallomás jelleg – ebből kicsit kilógott a Visky Andris tábortüzes vallomása, azt sokkal szerepszerűbbnek éreztem a többi civil megnyilatkozásnál.

Végezetül mindannyian hangsúlyozottan pozitívnak tartottuk a tényt, hogy egy kolozsvári végzős színis évfolyam fejében megfordult egy társulat alapításának az ötlete. Külön jó, hogy az ötlet ezúttal meg is valósult.

(A fotókat Feleki Szabolcs készítette. Nem Kisvárdán.)

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s