„Van igény az alternatívra”

Interjú Visky Andrej rendezővel a kolozsvári Ecsetgyár Kis Terméről

Baló Levente | 2010-04-26 22:52:04

Az umsz.manna.ro weboldalon megjelent interjú.

Ismered a Tejutat? címmel Karl Wittlinger darabja nyomán készült bemutatóval mutatkozott be a Váróterem Projekt a kolozsvári Ecsetgyár Kis Termében. A legközelebb csütörtökön látható produkcióról, az újszerű és újítást célzó projektről, valamint a Kis Terem tevékenységéről Visky Andrejt, a darab egyik rendezőjét kérdeztük.

Mit takar a Váróterem Projekt elnevezés?

– Tulajdonképpen egy alternatív társulatról van szó, aminek elnevezése megtévesztő lehet. Nem csupán egy projektről van szó, meg-teremtettünk egy intézményes hátteret is, egy egyesületet, amelyen keresztül aztán pályázni is tudunk. A Társulatot hárman alapítottuk, akik a színi főiskolán voltunk évfolyamtársak, de azóta már gyarapodott a tagok száma és remélhetőleg még fog.

Milyen elgondolásból hozták létre a társulatot?

– Azzal az elgondolással alapítottuk a társulatot, hogy tudjunk adni az embereknek valami újat, valami olyant, amit a kőszínházakban nem láthatnak. Mivel egyikünknek sincs szerződése más színházzal, ezen dolgozhatunk teljes erőbedobással.

Van igény színházi vonalon az újításra?

– Az alternatív színház műfaja Magyarországon és attól nyugatabbra kiválóan működik, itt Erdélyben ennek nincs hagyománya. De most, úgy érezzük, nagy igény van erre, és mindenféle művészeti kezdeményezés folyik most Kolozsváron is, erre jó példa éppen az Ecsetgyár.


Hogy kerültek kapcsolatba a Kis teremmel?

– A „Sala Mică”, ahogy mindenki ismeri, egy ugyancsak új magánstúdió, amely színházi előadásokat készít és fogad be. Mihaela Panaite alapította és vezeti a stúdiót, ahol jelenleg is játsszák Ionesco: Ketten félrebeszélnek (Delir în doi) című darabját.

Tehát ők is egy hozzánk hasonlóan új utakat kereső színházat művelnek. Amikor Mihaela látta, még a kezdeti állapotában, az előadásunkat, akkor azt mondta, hogy szeretné, ha ezt a Kis Teremben játszanánk. Meg is állapodtunk egy partneri viszonyban, szerződést kötöttünk.

Milyen volt az Ismered a Tejutat? fogadtatása?

– A mi szempontunkból mindenképpen egy sikeres bemutató volt, teltházzal játszottunk, ez jelen esetben nyolcvanhét férőhelyet jelent, de sokan várják már a következő előadásokat, mert nem tudtak bejutni a bemutatóra. A kolozsvári közönségen érezni lehetett egyfajta meglepődöttséget, hogy valami olyasmit látnak, amit nem tudnak hová tenni. De nyitottságot tapasztaltunk, előadás után rengetegen visszamaradtak, és aztán spontán beszélgetések alakultak ki a produkció munkatársaival.

Melyek a további tervek az Ecsetgyárban?

– Elkezdődött a következő produkció előkészítése, ez év őszére tervezzük a bemutatót. Ez az előadás, még nincs címe, a diákok és a város életéből ihletődött, improvizációkon, helyzetgyakorlatokon alapulna, tehát nincs alapként egy kész drámai szöveg. Interjúkat készítenénk diákokkal, az ők élettörténetüket szeretnénk továbbvinni, feldolgozni egy multimédiás közegben.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s