Magyar előadások a kolozsvári Ecsetgyárban

A kronika.ro weboldalon megjelent cikk.

Karl Wittlinger Ismered a Tejutat? című művét viszi színpadra első bemutatóként a Váróterem Projekt néven nemrég megalakult társulat a kolozsvári Ecsetgyár kortárs művészeti központban működő Kisteremben.

Bár nem sokkal a kolozsvári Ecsetgyár kortárs művészeti központ megnyitása után már a Kisterem nevű stúdióterem is működésbe lépett, ezt a termet kevesen ismerik. Vetési Nándor tavaly végzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színháztudomány és Televízió Karának színművészeti szakán, jelenleg mesteris hallgató, három ízben adta elő egyéni előadását a Kisteremben.

Mint mondta, a Dobszó az éjszakában – válogatás Bertolt Brecht műveiből című előadás volt a vizsgamunkája az egyetemen, de arra törekedett, hogy ne csak egyszerű vizsgaelőadás szülessen, hanem olyan produkció, amit színházakban is elő lehet adni. Legutóbbi előadásán csupán mintegy 15 érdeklődő jelent meg a második emeleti teremben, mert ugyanabban az időpontban az első emeleti nagyobb előadóteremben szervezett táncelőadáson volt telt ház.

Vetési elmondta, a román nyelven feliratozott előadás utolsó alkalommal került műsorra, hiszen az eladott jegyekből származó bevételnek legalább a terem- és a világítás költségét kellene fedeznie. Az előadó szerint az érdeklődés hiányának egyik fő oka az lehet, hogy az új kulturális centrum elég félreeső helyen van, nehéz megközelíteni, másrészt azok közül is kevesen ismerik a Kistermet, akik az Ecsetgyárban már megfordultak, mert itt ritkábban tartanak előadásokat

Az alternatív színjátszás értékei

A Kisterem már az Ecsetgyár indulásakor, tavaly októberben elkezdte működését, ekkor vendégelőadásokat tartottak itt, első saját bemutatójára decemberben került sor. A Dobszó az éjszakában című önálló előadás volt itt az első magyar nyelvű produkció. Vetési Nándor világosítóként közreműködött más előadásokban, így ismerte meg a Kisterem vezetőjét, Mihaela Panainte fiatal kolozsvári rendezőt, aki azért kezdeményezte a Kis terem létrehozását, mert az országban és Kolozsváron is rengeteg színi vagy rendezői szakon végzett fiatal él, akiknek nincs lehetőségük állami színházaknál elhelyezkedni, emellett pedig az alternatív színjátszás értékeire szerette volna felhívni a figyelmet. Mihaela Panainte támogatta Vetési előadásának bemutatását.


Színdarab halottakkal

Vetési a médiában is meghirdette az előadást, sőt a kolozsvári magyar iskolák tanárai is ígéretet tettek arra, hogy elhozzák diákjaikat, ez azonban nem történt meg. A kezdeti kudarc azonban nem keseríti el, hiszen máris új bemutatóra készül mesteris kollégáival. „Váróterem Projekt néven alapítottunk egy társulatot, ennek az első bemutatójára kerül sor ma 20 órától a Kisteremben. Karl Wittlinger Ismered a Tejutat? című kétszemélyes darabját vittük színre, négyszemélyessé alakítottuk át, így Imecs Levente, Visky Andrej, Csepei Zsolt és jómagam játszunk majd benne” – mondta Vetési Nándor.


Karl Wittlinger darabjában egy elmegyógyintézetben kezelt páciens, Johannes Schwarz (Visky Andrej) és orvosa (Imecs Levente) öngyilkosságot követnek el, a hullaházban azonban felébrednek, és egy színdarabot találnak, amely – mint később kiderül – egyikük élettörténetét mutatja be. Így Johannes Schwarz újrajátssza életét, orvosa, Helmut Neuross pedig aszisztál. „A színpadi történés több szálon fut: a két halott előadása a hullaházban, a hullamosók (Csepei Zsolt és Vetési Nándor) és a testek előkészítése, illetve vetítések a két öngyilkos által hátrahagyott videókból – előadások az előadásban” – olvashatjuk az ismertetőben. Vetési elmondta, úgy tervezik, hogy a bemutatót követően kéthetente játsszák majd az előadást.

Szerző: Varga László

Hozzászólás

Kategória: Rólunk írták

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s